Naslovnica VIJESTI INFO U OPĆINI VOGOŠĆA U 2018. GODINI OČEKUJU SE BROJNI KOMUNALNI I INFRASTRUKTURNI...

U OPĆINI VOGOŠĆA U 2018. GODINI OČEKUJU SE BROJNI KOMUNALNI I INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

399

Vijećnici u Općinskom vijeću Vogošća su na 13. redovnoj sjednici većinom glasova usvojili Budžet za ovu godinu u iznosu od 11.280.000 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt veće za 1.570.000 KM. Ovakvo kreiranje budžetske politike omogućili su prihodi sa viših nivoa vlasti, prvenstveno od Kantona Sarajevo. Tako su u ovoj godini planirana sredstva kojima će se omogućiti završetak nekih već ranije započetih projekata, ali i onih na čiju se realizacijU čeka godinama, kao što je izgradnja raskrsnica sa kružnim tokom na dijelu magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća.

Na osnovu indirektnih poreza od PDV-a ostvarena su sredstva u iznosu od 192.000 KM, koja će biti utrošena za projekte i pozicije iz oblasti socijalne zaštite. Iz ovogodišnjeg budžeta biće izdvojeno 10.000 KM za vogošćanske penzionere sa najnižom penzijom. Tu su sredstva za naknadu porodiljama, stipendije za učenike i studente, te novčane pomoći građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

Da ovogodšnji budžet neće bit samo socijalni, govori i podatak da se za kapitalne grantove planira izdvojiti više od 4.200.000 KM, tako da se može reći da će 2018. biti godina brojnjih komunalnih i infrastrukturnih projekata.