Naslovnica VIJESTI INFO U NEDJELJU NOVI SUSRET GRUPE ZA PODRŠKU DOJENJU LA LECHE LEAGUE U...

U NEDJELJU NOVI SUSRET GRUPE ZA PODRŠKU DOJENJU LA LECHE LEAGUE U VOGOŠĆI

111

U nedjelju 03.11.2019. će biti održan ovomjesečni susret grupe za podršku dojenju La Leche League Vogošća, pod nazivom “Dobri počeci – prve sedmice dojenja”. Susret će biti održan u prostorijama centra Teta Pričalica, u periodu od 10:00 do 11:30 i besplatan je za sve majke i trudnice. Susreti se održavaju svake prve nedjelje u mjesecu.
La Leche League je internacionalna organizacija za podršku i promociju dojenja, koja obučava i akredituje volonterske savjetnice za dojenje širom svijeta. Pri organizaciji je trenutno aktivno oko 6.000 savjetnica (LLL liderica) koje djeluju u više od 80 zemalja svijeta. LLL liderice u svojoj zajednici aktivno pružanju pomoć i podršku majkama koje žele dojiti, a njihova najbitnija uloga je u organizovanju lokalnih grupa za podršku dojenju koje održavaju mjesečne susrete. Na ovim susretima majke i trudnice mogu da dobiju potrebnu podršku i informacije o dojenju, te da upoznaju druge majke iz svoje zajednice.
Grupe za podršku dojenju su uobičajena praksa širom svijeta, čija efikasnost u poboljšanju trajanja i ishoda dojenja je priznata i dokazana. Uspostavljanje grupa za podršku dojenju u lokalnoj zajednici je jedan od deset koraka prema uspješnom dojenju, koje Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF navode u okviru svoje inicijative “Bolnica – prijatelj beba” (BFHI – Baby Friendly Hospital Initiative).
Sve zainteresovane trudnice, dojilje i majke sa iskustvom dojenja se prijaviti mogu preko Facebook stranice La Leche League BiH ili putem telefona 062 168 167.