Naslovnica VIJESTI INFO U GLOBALNOM CENTRU ZA OBUKU PASA ZA OTKRIVANJE MINA I EKSPLOZIVA NA...

U GLOBALNOM CENTRU ZA OBUKU PASA ZA OTKRIVANJE MINA I EKSPLOZIVA NA BLAGOVCU DO SADA OBUČENO OKO 500 PASA

313

U Globalnom centru za obuku pasa za otkrivanje mina i eksploziva smještenom na Blagovcu od 2004.godine obučavano je oko 500 pasa. U Centru se obučavaju novorođeni štenci, mladi i odrasli psi do finalne faze obuke kada se akredituju da bi mogli učestvovati u operacijama deminiranja. Trenutno je ovdje 50 pasa, različite starosne dobi. Zbog svoje pouzdanosti Centar u BiH sarađuje sa Deminerskim bataljonom  Oružanih snaga BiH kojem je u proteklih pet godina na korištenje proslijeđeno 17 obučenih pasa. Psi obučeni na Blagovcu pretražili su bez ijedne nesreće na miniranom terenu više od 106 miliona kvadratnih metara u operacijama deminiranja širom svijeta.

Centar je osnovalo glavno predstavništvo nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć (NPA) iz Osla. Primarni cilj  osnivanja Centra je bio rad na obuci i uzgoju pasa za otkrivanje mina i eksploziva. Vremenom su, prema riječima direktorice Centra Gordane Medunjanin, razvojem metodologija pristupa obuci i potražnjom korisnika proširene aktivnosti i na obuku trenera. Primarna ideja osnivanja ovakvog Centra je snabdijevanje programa NPA širom svijeta.

Norveška narodna pomoć je humanitarna organizacija Norveškog sindikalnog pokreta koja širom svijeta provodi aktivnosti humanitarnog razoružavanja, pružanja postkonfliktne pomoći kroz rekonstrukcije, humanitarne pomoći za vrijeme trajanja ratnih sukoba, promovisanje principa demokratizacije, ljudskih prava i sloboda.