Naslovnica VIJESTI INFO U DOMU ZDRAVLJA VOGOŠĆA U TOKU VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKE GRIPE

U DOMU ZDRAVLJA VOGOŠĆA U TOKU VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKE GRIPE

70

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i ove godine obezbijedili su 8.280 besplatnih doza vakcina protiv gripe za sezonu 2021/2022 koje su distribuirane u JU Dom zdravlja KS. Borba protiv koronavirusa i dalje traje, ali i pred nama je period i sezonske gripe. Vakcinacija se preporučuje svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, komplikacije ili aktivaciju hronične bolesti. Gripu i Covid-19 građani veoma teško ili skoro nikako ne mogu razlikovati, jer su simptomi gotovo identični.

Vakcinacija protiv sezonske gripe posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima (uključujući i djecu), starijima, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa osobama koje pripadaju rizičnim grupama te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama kao što su policija, prosvjeta, banke, pošte, komunalna i transportna preduzeća.

Vakcinu protiv sezonske gripe, građani mogu dobiti svakim radnim danom na intervenciji u Domu zdravlja Vogošća, uz prethodno obavljen pregled kod ljekara. Građanima se savjetuje da  i dalje se pridržavaju svih higijensko- epidemioloških mjera, kako bi se izbjeglo širenje sezonske gripe i koronavirusa.