Naslovnica VIJESTI INFO U 2019.GODINI UDRUŽENJE PORODICA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA OPĆINE VOGOŠĆA REALIZOVALO NEKOLIKO...

U 2019.GODINI UDRUŽENJE PORODICA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA OPĆINE VOGOŠĆA REALIZOVALO NEKOLIKO ZNAČAJNIH PROJEKATA

276

Među 11 boračkih udruženja čiji se rad finansira sredstvima Budžeta Općine Vogošća je Udruženje porodica šehida i poginulih boraca. Ovo Udruženje broji oko 3.000 članova na području naše općine. U prošloj godini realizovani su značajni projekti a posebna pažnja poklonjena je obilježavanju važnih datuma iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina.

Pored obilježavanja značajnih datuma iz perioda agresije na BiH, Udruženje nastoji da riješi specifične probleme sa kojima se susreće ova populacija. Intenzivno se radi na stvaranju uslova da se zaposle djeca šehida i poginulih boraca, da se stambeno zbrinu porodice, također i da se redovno obilaze stariji i bolesni roditelji, a pažnja se poklanja i onima koji su bolesni.

Među realizovanim projektima Udruženja porodica šehida i poginulih boraca su obilježavanje sjaćanja na bitku za Krše i stadanje mještana ovog naselja, bitku za Menjak, na putu sjećanja neizaostavno je i podsjećanje na genocid počinjen u Srebrenici jula 1995. godine, te obilježavanje Dana šehida.

U narednom periodu Udruženje porodica šehida i poginulih boraca nastaviće izvršavati svoje programske zadatke te podržavati realizaciju drugih značajnih projekata kao aktivan član Koordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća.