Naslovnica VIJESTI INFO TOKOM PANDEMIJE STOMATOLOZI I PACIJENTI OBAVEZNI POŠTOVATI NOVI PROTOKOL

TOKOM PANDEMIJE STOMATOLOZI I PACIJENTI OBAVEZNI POŠTOVATI NOVI PROTOKOL

358

Federalno ministarstvo zdravstva je u saradnji sa Stomatološkom komorom Federacije BiH objavilo preporuke za rad stomatoloških ordinacija koje su  ponovno otvorile svoja vrata pacijentima.

Stomatološke ordinacije spadaju među najrizičnije za vrijeme pandemije COVID-19 virusa, zato su usvojeni novi protokoli rada i moraju se obavezno poštivati kako bi se prenos infekcije sveo na minimum pri radu sa pacijentima.

Protokol uključuje zakazivanje pacijenata, epidemiološku anamnezu i trijažu pacijenata, dolazak pacijenata u ordinaciju, ponašanje pacijenata u čekaonici, individualnu zaštitu stomatologa i osoblja, tok rada s pacijentima i dezinfekciju ordinacije prije dolaska novog pacijenta.

Obavezna je telefonska provjera svakog pacijenta dan prije njegovog dolaska u ordinaciju odnosno anamneza koja uključuje pitanja o eventualnom kontaktu sa zaraženim osobama i pitanja koja se odnose na zdravstveno stanje pacijenta. Naručuju se pacijenti kod kojih ne postoji sumnja na prisustvo virusa COVID-19. Neposredno pred početak rada sa pacijentima dezinficira se usna šupljina, instrumenti i ordinacija. Razmak između pacijenata mora biti pola sata.

 Dr. Samra Koradžić Zuban, šef stomatologije u DZ Vogošća, ističe da se do daljnjeg odgađaju  svi  rutinski  zahvati koji stvaraju aerosol i širenje kapljične infekcije, a koji nisu hitni. Protokol zahtjeva i dodatnu zaštitu stomatologija, jednokratne mantile, kape, maske sa filterima, vizire, važno je nakon skidanja odjeće, maske i zaštitne odjeće da se sve ili baci ili opere i i dezinficiraju  ruke antiseptikom.

U prevazilaženju novonastale situacije, dr. Koradžić Zuban ističe važnost međusobnog povjerenja doktora i pacijenata, razumijevanje jer je to najbezbolniji način da se prevaziđe kriza u kojoj se nalazimo.

S ponosom dodajemo i vijest da je Dr.  Samri Koradžić Zuban dodijeljen naziv Primarijus,  najviši profesionalni naslov koji ljekarska zajednica jedne države dodjeljuje ljekarima specijalistima.