Naslovnica VIJESTI INFO TINTOR: TRAUMATIČNI DOGAĐAJ DOVEO DO POREMEĆAJA LIČNOSTI

TINTOR: TRAUMATIČNI DOGAĐAJ DOVEO DO POREMEĆAJA LIČNOSTI

217

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Vogošći, vještak sudske medicine utvrdio je da je događaj u maju 1992. godine zaštićenu svjedokinju doveo do posttraumatskog stresnog poremećaja.
Omer Čemalović je utvrdio da je svjedokinja C-3 doživjela psihofizičko zlostavljanje u maju 1992. i njene tegobe su ostale bez adekvatnog tretmana, zbog čega je došlo do premećaja ličnosti. Zbog toga, rekao je vještak, preporučen je tretman psihijatra.
Prilikom sačinjavanja nalaza i mišljenja, vještak je kazao da mu nije bila dostavljena psihijatrijski relevantna dokumentacija, pa je svoja saznanja za 1992. bazirao na onom što je pacijentica govorila.
Zaštićena svjedokinja C-3 je na suđenju Jovanu Tintoru, bivšem predsjedniku Kriznog štaba općine Vogošća, iskaz dala u septembru prošle godine. Tada je izjavila da ju je, kada je odvedena u restoran “Kod Sonje” (općina Vogošća), Tintor udario u stomak.
“Čula sam kako mu se obraćaju s ‘vojvoda’, ‘Joja’, ‘komandante Joja’ i pitaju za upute… Kada sam rekla kako se zovem, vojnici su počeli da govore ružne stvari, psovali su, ismijavali se, govorili da sam jastuk stavila umjesto stomaka… Dvojica vojnika su me uhvatila, bluzu mi raskopčali… Tintor se digao i rekao: ‘Otkini joj tu dojku, da ne doji’”, kazala je tada C-3.
Ona je u septembru prošle godine posvjedočila da joj je vojnik stavio nož pod vrat, a zatim joj je povrijedio dojku, a na ruci i danas ima ožiljak jer se branila. Ona je također istakla da joj je prišao Tintor te je nogom udario u predjelu stomaka.
Tintor je optužen za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.
Na ovom suđenju je Tužilaštvo BiH uložilo 135 nespornih materijalnih dokaza, među kojima su obdukcioni nalazi i zapisnici o identifikaciji pronađenih osoba, te izvodi iz matične knjige umrlih.
Suđenje će se nastaviti 5. februara.

/PREUZETO SA BIRN BIH/