Naslovnica VIJESTI INFO TINTOR: OPTUŽENOM PSEUDONIM “KOLE”

TINTOR: OPTUŽENOM PSEUDONIM “KOLE”

251

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Vogošći, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazala da su njen suprug i otac sredinom juna 1992. u noćnim satima odvedeni iz Planjine kuće, a kasnije je saznala da su ubijeni.
Svjedokinja Halida Podžić je navela da je napad na naselje Svrake kod Vogošće počeo 2. maja 1992., nakon čega se ona s roditeljima i suprugom Hajrudinom Ramovićem krila u podrumu, dok nisu pozvani na predaju i odvedeni u kasarnu Semizovac.
Nakon 13 dana u kasarni, svjedokinja je rekla da su žene otišle kućama, a njen otac Emin Jelešković i muž su odvedeni u Nakinu garažu, a potom su vraćeni u Svrake.
“Tri do četiri dana muž i otac su spavali u kući, a potom je došlo naređenje da spavaju u Planjinoj kući. Oni su 15. juna 1992. otišli da spavaju i oko pola tri se čula pucnjava. Kad je svanulo, vidjela sam komšije da prolaze, a otac i muž se nisu vratili… Čula sam da je napravljen špalir i da su ih tukli. Saznali smo da su ubijeni na mostu”, posvjedočila je ona.
Kako bi izišla iz naselja, svjedokinja je kazala da je pitala komšiju Nenada Grujića kako može dobiti potvrdu. On joj je, kako je pojasnila, kazao da je Jovan Tintor glavni i određuje ko će dobiti potvrdu, a ko neće.
Državno tužilaštvo tereti Tintora, bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.
Zaštićeni svjedok C-9 je kazao da je tokom 1992. radio u Službi državne bezbjednosti na poslovima operativnog tehničara – praćenje i prisluškivanje razgovora. Pojasnio je da su ti razgovori pohranjivani zajedno s pisanom formom.
“U većini slučajeva sam znao identitet osobe koja je prisluškivana i davan joj je pseudonim. Pseudonim ‘Kole’ – to je Jovan Tintor. Uništavale su se nebitne stvari, samo bitne su se pohranjivale”, opisao je C-9.
Enver Mujezinović, nekadašnji načelnik Službe državne bezbjednosti, naveo je da je tokom 1992. godine bilo mjera tajnog snimanja i slušanja. Prema njegovim riječima, za svaki subjekt interesovanja se odredi kodni naziv, te su u rješenju dobijene upute šta je bitno.
“Poznato mi je da je prema Tintoru primjenjivana mjera tajnog praćenja i snimanja. Iz listinga sam vidio masu tih rješenja”, rekao je Mujezinović.
Suđenje se nastavlja 15. januara.

/PREUZETO SA BIRN BIH/