Naslovnica VIJESTI INFO TINTOR: OPTUŽENI NIJE BIO ČLAN IZVRŠNOG ODBORA SDS-A

TINTOR: OPTUŽENI NIJE BIO ČLAN IZVRŠNOG ODBORA SDS-A

130

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Vogošći, vještak Patrick Treanor je naveo da optuženi Jovan Tintor nije bio član Izvršnog odbora Srpske demokratke stranke (SDS), kao ni član Savjeta za nacionalnu bezbjednost.
Patrick Treanor, vještak Tužilaštva BiH, koji je video linkom svjedočio iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je naveo da je za potrebe suđenja Momčilu Krajišniku sačinio nalaz pod nazivom „Rukovodstvo bosanskih Srba 1990 – 1992“.
Vještak, koji je unakrsno ispitan od Odbrane Jovana Tintora, je kazao da su neposredno nakon izbora u Bosni i Hercegovini 1991., tri nacionalne stranke koje su pobjedile napravile dokument za raspodjelu funkcija u opštinama. Istakao je da su najveće razmirice nastale u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
Jedan od njegovih zaključaka, kako je rekao, bio je da najuže jezgro rukovodstva bosanskih Srba sačuvao Radovan Karadžić, Nikola Koljević, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Kako je rekao, Karadžić je održavao bliske kontakte sa regionalnim rukovodiocima Srpske demokratske stranke (SDS) kojima je izdavao naređenja, te je rukovodio aparatom stranke.
Haški tribunal je Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora. Za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u BiH, Biljana Plavšić je pred Haškim tribunalom osuđena na 11 godina zatvora, a Momčilo Krajišnik na 20 godina.
Vještak je pojasnio da je to tog zaključka došao na osnovu telefonskih razgovora koje je imao na raspologanju, istakavši da na tom spisku razgovora se ne spominje optuženi Tintor.
Treanor je naveo da je u nalazu došao do zaključka da postoji mogučnost da Glavni odbor SDS-a nije funkcionisao onako kako je zamišljeno, te da je Izvršni odbor imao puno važniju ulogu. On je potvrdio da je predsjednik Izvršnog odbora bio Rajko Dukić, kojeg je predložio Karadžić.
„Jovan Tintor nije bio član Izvršnog odbora SDS-a u periodu 1991.-1992… Nije mi poznato da je Tintor bio član Savjeta za nacionalnu bezbjednost“, rekao je vještak.
Državno tužilaštvo tereti Tintora, bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.
Vještak je rekao da je Karadžić 4. aprila 1992. naredio aktiviranje Kriznih štabova, štabova Teritorijalne odbrane (TO) i rezervnog sastava milicije, a da su Plavšić i Koljević 15. aprila iste godine naredili mobilizaciju TO.
On je naveo da u periodu od 1991. – 1992. Tintor nije bio poslanik SDS-a u Skupštini bosanskih Srba, ali je na tu funkciju postavljen 1995. godine.
Suđenje se nastavlja 5. marta.

/PREUZETO SA BIRN BIH/