Naslovnica VIJESTI INFO TARIK ROVČANIN SE VRATIO IZ TURSKE

TARIK ROVČANIN SE VRATIO IZ TURSKE

224

Teško bolesni dječak Tarik Rovčanin vratio se iz Istanbula, gdje je na klinici “Acibadem” boravio sedam dana, tokom kojih su turski ljekari obavili temeljite zdravstvene pretrage, uključujući i genetsku analizu, te propisali terapiju za njegovo dalje liječenje.

Tariku je konstatovan težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih sedam do 10 dana. Takođe, dijagnostifikovane su mu i hernije na testisima, a u posljednjim pretragama koje su urađene, dječaku je dijagnostifikovan Dravet sindrom.

Tarik živi sa nanom Zinajdom i tetkom Alisom koje smo posjetili u stanu u Vogošći. Ove hrabre i nesebične žene svakodnevno brinu o Tariku, informišu se o njegovoj rijetkoj bolesti, a sve sa ciljem da što više pomognu ovom hrabrom dječaku. Zinajda kaže da je preporučeno da Tarik pohađa osnovnu školu, potrebna mu je posebna ishrana, a prema mišljenju stručnjaka moguće je da se simptomi bolesti potpuno povuku tokom puberteta. Također se zahvaljuje svim dobrim ljudima koji pomažu Tarikovo liječenje i kaže da novca ima dovoljno za lijekove i ponovni odlazak u Tursku za 6 mjeseci.

U humanitarnu akciju za pomoć u liječenju Tarika Rovčanina uključili su se brojni mediji i veliki broj pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inostranstva, te je prikupljena značajna pomoć za liječenje. Svi koji i dalje žele da pomognu, novčanu pomoć mogu uplatiti na žiro račun Zinajde Lier, Tarikove nane, otvoren u Sparkasse banci: 199-490-60469789-05 ili više informacija o svemu mogu dobiti putem Facebook stranice “Pomozimo malom Tariku”.