Naslovnica VIJESTI INFO SVRAČANI ĆE I OVE GODINE OBILJEŽITI GODIŠNJICU NAPADA NA OVO NASELJE

SVRAČANI ĆE I OVE GODINE OBILJEŽITI GODIŠNJICU NAPADA NA OVO NASELJE

147

Manifestacija obilježavanja 28. godišnjice  početka organizovanog otpora agresiji na BiH  ” Svrake 02.05.1992. – 02.05.2020.” održat će se u subotu 2.maja ove godine na Centralnom spomen obilježju i mezaru prvog šehida Svraka.

Godišnjica  napada na Svrake  i nakon 28 godina bolno je  sjećanje  svim Svračanima na strahote koje su preživjeli tog 2. maja 1992. godine i danima koji su uslijedili nakon tog dana.  Zbog aktuelne epidemiološke situacije godišnjica će se obilježiti prema važećim preporukama o zaštiti.  Protokolom je predviđeno da manifestacija počne u 10:55, kao simbolično podsjećanje na napad koji bio  u 22:55 minuta.

Zbog važnosti ovog datuma Savjet MZ Svrake  će Općinskom vijeću Vogošća podnijeti inicijativu, da se ovaj datum uvrsti u kalendar značajnih datuma Općine Vogošća.

Ahmed Hido predsjednik Savjeta MZ Svrake, ujedno i predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća u izjavi za TV Vogošća dodaje da će se na isti način obilježiti i 5. maj Dan logoraša naše općine, skromno ali dostojanstveno. Obilježavanje ovog datuma prolongirano je jedan dan unaprijed, pa će delegacije cvijeće na Centralnom spomeniku položiti 4. maja ove godine.