Naslovnica VIJESTI INFO SUTRA ĆE BITI IZREČENA PRESUDA RATKU MLADIĆU

SUTRA ĆE BITI IZREČENA PRESUDA RATKU MLADIĆU

132

Svemu dođe kraj. To važi i za one koji su počinili zlodjela, misleći da nikad neće odgovarati za to. Stalo se u kraj i najtraženijem balkanskom bjeguncu, Ratku Mladiću, uhapšenom šesnaest godina od podizanja optužnice u Haškom tribunalu. Potraga za bivšim komandantom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, izvšiocem političkih želja Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, bila je duga i pod teretom zločina počinjenih u ime velikosrpskog projekta. Od generala, u momentu hapšenja u Lazarevu 26.05.2011. godine nije ostalo gotovo ništa osim imena i posljedica zločinačkog poduhvata jer je pronađen usamljen, bolestan i siromašan. Ubrzo je završio u Sheveningenu na optuženičkoj klupi suočen sa stvarnošću i optužnicom.

„Suđenje je bilo bolno, posebno za sve žrtve politike koju je Mladić izvršavao na terenu a među njima sam i ja kao preživjeli logoraš. Kazna za počinjeno je tek mala satisfakcija da pravda kad tad pokuca na vrata, noseći sa sobom ožiljke prošlosti“, kazao je između ostalog Eset Muračević, Vogošćanin koji je kao logoraš preživio torturu u agresorskom logoru. Govoreći o presudi Ratku Mladiću, Muračević se pita kada će biti biti kažnjeni i oni na čijem je Mladić bio platnom spisku, jer je poznato da je takav spisak bio u Srbiji.

Pravda za žrtve, ma kakva da bude, sa sobom nosi ožiljke prošlosti za silovanja, egzekucije, progone, ubistva, mučenje, zarobljavanje, prinudne radove i još mnogo toga iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kazna za Mladića neće biti dovoljna s obzirom na sve zlo urađeno pod njegovom komandom, kažu i Vogošćani koji će pratiti sutrašnje izricanje presude. Oni koji su razgovarali sa ekipom TV Vogošća izrazili su različita mišljenja i očekivanja, od toga da ne postoji odgovarajuća kazna za Ratka Mladića do toga da mu treba presuditi doživotnu robiju.

Jedno je sigurno, svaka presuda, ma kakva bila u Haškom tribunalu za Ratka Mladića jako je važna i sa historijskog aspekta i utvrđivanja činjenica šta se dešavalo u proteklom ratu u BiH. Ono što je drugačije i još sudskim presudama nije utvrđeno, jeste kvalifikacija genocida u šest bh opština, što se stavlja na teret Mladiću jer je sigurno da je upravo general Ratko Mladić jedna od najodgovornijih osoba za teške zločine nad nesrpskim stanovništvom, počinjene u BiH na pragu 21. vijeka.