Naslovnica VIJESTI INFO STIGLA JE SEZONA PREHLADA

STIGLA JE SEZONA PREHLADA

73

Stigla je sezona prehlada. Jednako tako, stiglo je i vrijeme kada bi najviše trebalo da pazimo šta unosimo u svoj organizam, s obzirom na to da naš imuni sistem treba dobre saveznike koji će mu pomoći da ostane snažan u borbi protiv prehlade.

Kada ste zdravi i kada je vaš odbrambeni sistem jak, manje su mogučnosti da vas nadvladaju virusi i da se razbolite. Zato je potrebno održati svoj odbrambeni sistem jakim. Više o tome razgovarali smo sa ljekarom na odjelu porodične medicine DZ Vogošća, dr. Amelom Hamzić.

Kako bi se izbjegla dehidracija uzrokovana povećanom temperaturom i gubitkom tjelesne tekućine, bolesnik pogođen gripom mora piti više od 2,5 litre tekućine na dan. Time omogućava svom organizmu da lakše podnese bolest, ublaži simptome i brže se oporavi. Voće i povrće ima protivupalna svojstva te poboljšavaju imunitet. Također, vitamin C je najbolji saveznik u borbi protiv infekcija, svoju dozu potražite u kiviju, citrusnom i bobičastom voću te crvenoj paprici.

Pravilnim namirnicama činimo organizam otpornijim i spremnijim za borbu protiv prehlade i gripe.

Dobro nahranjen organizam znači i jak imunološki sistem koji se onda može boriti protiv prehlade, gripe, te prevencije i jačanja otpornosti na virusne bolesti.