Naslovnica VIJESTI INFO ŠTA VOZAČI TREBAJU ZNATI PRILIKOM VOŽNJE NA RASKRSNICAMA SA KRUŽNIM TOKOM?

ŠTA VOZAČI TREBAJU ZNATI PRILIKOM VOŽNJE NA RASKRSNICAMA SA KRUŽNIM TOKOM?

196

Većina vozača koji su vozački ispit polagali prije 15 godina i više, nisu bili upoznati sa saobraćajnim propisima na raskrsnicama sa kružnim tokom. Razlog je jednostavan, jer ih u to vrijeme u Kantonu Sartajevo nije ni bilo. Kružni tok na Vogošćanskoj petlji među prvima je sagrađen, još u vrijeme kada je zbog izgradnje Sarajevske zaobilaznice i autoputa trebalo preusmjeriti saobraćaj prema Rajlovcu i drugim naseljima. Veoma brzo raskrsnice sa kružnim tokom pokazale su se kao najbolji način u rješavanju saobraćajnih gužvi.

U kružnom toku, izuzetno, saobraćaj može biti regulisan bez saobraćajnog znaka “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”, npr. sa svjetlosnom signalizacijom (semaforima) ili drugim saobraćajnim znakovima, te se u tim slučajevima primjenjuju opšta pravila prvenstva prolaza, a u skladu sa postavljenom signalizacijom.
Kada se približavate raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja neophodno je da: pravovremeno uočite znakove za vođenje saobraćaja ispred kružnog toka (znak „raskršće“);planirate svoju vožnju i donesete odluku o kretanju ka vašem odredištu (na kojem dijelu kružnog toka ćete se isključiti); izaberete odgovarajuću saobraćajnu traku, a po potrebi prestrojite se pravovremeno i sigurno (provjerite ostali saobraćaj putem vozačkih ogledala/“mrtvog ugla“, dati pokazivač pravca); prilagoditi brzinu kretanja, te ustupiti prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću kružnim tokom (ako u raskršću ne vrijedi desno pravilo ili pak saobraćajnom signalizacijom nije na drugi način regulisan saobraćaj).
Raskrsnice sa kružnim tokom pokazale su se i kao poprilično bezbjedne, jer su vozači oprezniji, pa rijetko dolazi do saobraćajnih nezgoda ili su one samo sa manjom materijalnom štetom. Ipak vozite oprezno i vožnju prilagodite uslovima na putu.