Naslovnica VIJESTI INFO SLUŽBA ZA URBANIZAM I PROSTORNO PLANIRANJE: RIJEŠENO 75% ZAHTJEVA FIZIČKIH I PRAVNIH...

SLUŽBA ZA URBANIZAM I PROSTORNO PLANIRANJE: RIJEŠENO 75% ZAHTJEVA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA

277

Služba za urbanizam i prostorno planiranje Općine Vogošća bila je veoma uspješna u radu tokom 2017. godine. Kako kaže Hakija Delić, pomoćnik načelnika u ovoj oblasti, prioritetni posao je rješavanje Zahtjeva fizičkih i pravnih lica. „ Od 1155 podnesenih Zahtjeva riješeno je oko 75%. Pored toga, Služba je pripremila i 10 prijedloga Odluka različite sadržine, koje su i usvojene na sjednicama Općinskog vijeća Vogošća. Poseban akcenat je Služba stavila i na izradu provedbene prostorno-planske dokumentacije kao preduslova za pravilan i kvalitetan razvoj Općine Vogošća. Urađeno je 22 takva dokumenta“, kazao je Delić te naglasio da je Služba posebnu pažnju poklonila iznalaženju rješenja za ublažavanje saobraćajnih gužvi, koje su veoma izražene dionicom magistralnog puta M-18, koji prolazi kroz Vogošću. S tim u vezi, tokom 2018. godine trebali bi biti realizovani projekti izgradnje raskrsnica sa kružnim tokom na Vogošćanskoj petlji i Kobiljoj Glavi.

Neki od projekata u tekućoj godini vezani su i za urbani dio Vogošće kao što je izgradnja gradskog trga na prostoru ispred Upravne zgrade JU „KSC“ Vogošća, a projektna dokumentacija spremna je i za izgradnju polaznog autobuskog stajališta (u neposrednoj blizini naplatnog mjesta Elektrodistribucije u Vogošći).

Posebno je važno naglasiti da je u godini iza nas Služba za urbanizam i prostorno planiranje Općine Vogošća radila na pripremi najavljenog početka izgradnje Prve transverzale, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo.