Naslovnica VIJESTI INFO PADAVINE NISU DONIJELE PROBLEME GRAĐANIMA VOGOŠĆE

PADAVINE NISU DONIJELE PROBLEME GRAĐANIMA VOGOŠĆE

89

Tokom protekle sedmice Služba civilne zaštite Općine Vogošća je putem povjerenika i u saradnji sa Službom za komunalne poslove uočila problem vezan za odvode oborinske kanalizacije u urbanom dijelu Vogošće, koji je odmah i otklonjen. Naime, istočišta prema riječnom koritu u koja se slijeva voda sa glavnih saobraćajnica su očišćena od nakupljene zemlje i pijeska i stavljena u funkciju u punom kapacitetu.

Prema riječima Nermina Hajre, pomoćnika načelnika Općine Vogošća u Službi civilne zaštite, obilnije kišne padavine u vikendu iza nas, u Vogošći nisu donijele probleme građanima. Izlijevanje riječnih vodotoka zabilježeno je u nekoliko sarajevskih naselja. Rijeka Bosna je, kako kaže Hajro, imala izrazito visok vodostaj u Vogošći i jedno manje izlijevanje dogodilo se u ulici Lug, ali bez štete za građane ili po zemljište. Hajro je također kazao da Jošanički potok te rijeke Ljubina i Vogošća nisu „prijetile“ izlijevanjem.

Posebno važnu ulogu u vrijeme obilnih padavina imaju regulacije riječnih korita. Općina Vogošća ih je uradila na nekoliko ključnih mjesta što značajno doprinosi sprječavanju plavljenja.