Naslovnica VIJESTI INFO SJEĆANJE NA BITKU ZA UGORSKO VAŽNO JE ZA BUDUĆNOST

SJEĆANJE NA BITKU ZA UGORSKO VAŽNO JE ZA BUDUĆNOST

271

Dolaskom u Ugorsko, ovog 23. jula svaki pojedinac pokazao je da je i čuvar sjećanja i stražar koji će bitku vođenu prije 25 godina kao i sve druge bitke za državu BiH, sačuvati od zaborava. Svaki pojedinac uz sva spomen obilježja je svjedok prošlosti i putokaz budućim generacijama da pamtimo zlo koje je čovjek počinio čovjeku. Ugorsko i mnoga druga mjesta su prilika da sadašnjost ukaže na važnost čuvanja historije vezane za odbranu od agresije. Moramo odavati dužno poštovanje sinovima BiH koji su svoje živote dali za slobodu kojom se danas korača. Sjećanjem na herojsko Ugorsko zadužili su nas mnogi borci.

Obilježavanje značajnog sjećanja na bitku za Ugorsko, u organizaciji Udruženja RVI Općine Vogošća, ujedno je i obilježavanje odbrane Sarajeva jer se radi o strateški važnoj koti. Žestok otpor te 1993. godine pružili su borci iz herojskog naselja Ugorsko. Napadi agresora na ovaj dio sarajevskog ratišta bili su svakodnevni i pažljivo pripremani.

Ugorsko nije smjelo pasti, kazao je između ostalog, pomoćnik načelnika Općine Vogošća za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić. Za Kadrića je upravo ovaj 23. julski dan posebno značajan jer je i ranjen u bici za Ugorsko prije 25 godina.

Prisutnima kod spomen obilježja u naselju Ugorsko kod Šabanove kuće, gdje su delegacije položile cvijeće, prigodnim riječima obratio se učesnik bitke, Omer Hasanović a literarnim radovima doprinos sjećanju na bitke vođene u ovom vogošćanskom naselju dale su Merima Kadrić i Hana Hajrudinović.

Udruženje RVI i ovog puta izrazilo je zahvalnost svima na dolasku u Ugorsko a posebna zahvalnost upućena je porodici Pašalić koja je poklonila dio zemljišta za izgradnju spomen obilježja.

Bitku za Ugorsko Vogošćani će pamtiti a spomenik kod Šabanove kuće uvijek će biti mjesto na kojem će sadašnjost odavati poštovanje prošlosti jer heroji Ugorskog to zaslužuju.