Naslovnica VIJESTI INFO ŠETAČI OPREZ – VISOKE TEMPERATURE IZMAMILE GMIZAVCE NA SUNCE

ŠETAČI OPREZ – VISOKE TEMPERATURE IZMAMILE GMIZAVCE NA SUNCE

479

Nije nikakva novost da visoke proljetne temperature mogu izmamiti gmizavce iz skrovišta, pa se oni mogu vidjeti u koritima rijeka, oko stambenih zgrada, zapuštenih objekata, u dijelovima zaraslim travom koja na vrijeme nije pokošena, kamenjarima itd… I izletnici  na vogošćanskim brdima, u neposrednoj blizini zaseoka Vrapče, upozoravaju da se može naići na zmije otrovnice, i to poskoke koji  se smatraju jednom od najopasnijih vrsta na ovim prostorima.  Slike koji vidite napravio je naš kolega Nezir Džanko tokom slučajne šetnje, kada je naišao na leglo  zmija koje su vjerovatno  izašle na sunce nakon zimskog mirovanja.   U  proljeće se pare, traže hranu,  zato je važan savjet  šetačima da  dobro paze kada hodaju, sakupljaju gljive i slično, jer je zmijski  otrov sad izuzetno toksičan i opasan, naročito za djecu i starije osobe.

Ukoliko nesretnim slučajem dođe do zmijskog ujeda, važno je što prije dobiti stručnu ljekarsku pomoć. Serum protiv zmijskog otrova jedino je provjereno i efikasno sredstvo u takvim slučajevima.  

Ukoliko se dogodi da je godina u kojoj se pojavljuje veliki broj zmija potrebno je angažovati stručne službe kako bi izvršili odbijanje zmija iz naselja.