Naslovnica VIJESTI INFO SAVJET ZA NAJMLAĐE: U ČITANJU JE SPAS OD DOSADE

SAVJET ZA NAJMLAĐE: U ČITANJU JE SPAS OD DOSADE

177

U vogošćanskom edukativnom centru Teta Pričalica nisu nas, kao obično, dočekali veselje djece i kreativna atmosfera. Lidija Sejdinović, direktorica Centra, objasnila nam je da su svoj rad obustavili zbog sigurnosti građana i sigurnosti njenog tima i njihovih porodica. Naglasila je kako joj nedostaju svi mališani i da razmišlja o tome snalaze li se sa online nastavom i na koji način ispunjavaju svoje dane.


Teta Pričalica je poručila djeci i odraslima da svaka promjena može biti dobra za nas, naše misli imaju magičnu sposobnost da se prilagode svakoj situaciji. Samo moramo trenirati naviku da svaki problem pretvorimo u priliku za nešto dobro.
“Ovo je prilika da uradimo sve ono što inače ne stižemo – da usporimo, upoznamo se bolje i uradimo sve ono što smo odavno željeli za svoju porodicu a nismo imali vremena. Sada je također vrijeme da dodatno osjetimo svrhu obrazovanja. Naši domovi su sada naše učionice. Roditelji asistenti učiteljima. Učenicima se stavlja tehnologija na raspolaganje kao alat i pravi je momenat da nauče kako se tim alatom mudro raspolaže. Također, rame uz rame sa IT uređajima, knjiga ponovo dobiva na snazi”, kazala je Lidija.
Dodala je da je pravi momenat za izgradnju društvene odgovornosti, empatije i elementarne dobrote kod djece, te da ne bismo trebali isključivati djecu i odvlačiti im stalno pažnju od novonastale situacije.


Kroz svoj rad u edukativnom centru, kao i kroz rad Udruženja Pričalice, Lidija Sejdinović se kontinuirano zalaže za umjereno i ispravno korištenje IT uređaja, te je i ovu priliku iskoristila da nas podsjeti: “Dosada je prijatelj dječije kreativnosti. Ne izlažimo djecu cjelodnevnom korištenju IT uređaja jer se žale da im je dosadno u kući. Ekrani su dobri za online nastavu i umjereno korištenje u svrhu zabave, ali ekrani nisu dadilje. Dozvolimo djeci da im dosada probudi kreativnost. Ako im baš zatreba pomoć, zajedno napišimo spisak zabavnih i kreativnih zadataka za svaki dan.”
Teta Pričalica je istakla da je za djecu kretanje od velike važnosti i da, ako ne mogu napolje, svoj dom mogu iskoristiti za igranje različitih razvojnih igara, kao i za ples.
Roditeljima je poručila da djeca vole rutinu i da im organizuju dan tako da znaju kada je vrijeme za online nastavu, obroke, kreativni rad, čitanje, učestvovanje u porodičnim obavezama, a kada vrijeme koje mogu iskoristiti po svojoj želji.
Jedan od savjeta je i vođenje dnevnika može djeci poslužiti da izraze svoja osjećanja, unaprijede vještinu pisanja, crteže i fotografije pretvore u vrijedne uspomene.
Teta Pričalica je za kraj ostavila svoj najdraži savjet: “Čitanje. Čitanje. Čitanje. Idealan je momenat za mnogo čitanja.”
Dok ponovo ne dođe vrijeme za kreativna druženja, sa Tetom Pričalicom i pričama se možete družiti i putem youtube kanala Televizije Vogošća.