Naslovnica VIJESTI INFO SAVEZ UDRUŽENJA PČELARA POKREĆE ŠKOLU PČELARSTVA ZA SVE PČELARE

SAVEZ UDRUŽENJA PČELARA POKREĆE ŠKOLU PČELARSTVA ZA SVE PČELARE

180

Savez udruženja pčelara KS uskoro pokreće školu pčelarstva, koja će biti obavezna za sve pčelare bez obzira da li se radi o početnicima ili iskusnim pčelarima. Kroz školu će dugogodišnjim pčelarima biti omogućeno usavršavanje iz različitih  specijalističkih segmenata pčelarenja, a početnici će  imati priliku savladati osnove pčelarenja uz mentorstvo iskusnih i priznatih pčelara.

Prema podacima, u BiH postoji  400.000 košnica, a pčelarstvom se bavi nekoliko desetina hiljada ljudi, od toga samo  mali broj profesionalno. Samir Omerović predsjednik Saveze udruženja pčelara KS, smatra da takvi pčelari moraju biti okosnica  pčelarstva kao poljoprivredne grane. Pokretanje pčelarske škole upravo ima za cilj unapređenje pčelarstva. Inače Savez čine pčelarska udruženja iz Vogošće, Ilijaša, Hadžića i  Ilidže.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara KS Samir Omerović kazao je kako se, za razliku od zemalja regije, u BiH pčelarstvo svodi na entuzijazam koji u ovakvom vremenu nekontrolisanog korištenja uvoznih pesticida i klimatskih promjena nije dovoljan.