Naslovnica VIJESTI INFO S AKŠAM-NAMAZOM VEČERAS NASTUPA LEJLETU-L-BEDR

S AKŠAM-NAMAZOM VEČERAS NASTUPA LEJLETU-L-BEDR

182

Lejletu-l-Bedr je sjećanje na bitku na Bedru koja se dogodila 624. godine, druge godine po Hidžri. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane budući da su pobjedom nad daleko jačim neprijateljem dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

Povod bitke na Bedru bio je presretanje kurejševićke karavane od strane ashaba, koja se vraćala u Mekku iz pravca Damaska i nije bio planiran sukob većih razmjera. Pobjeda na Bedru je najava islama i muslimana kao svjetskog sigurnosnog i vojno-strateškog faktora, kao faktora koji će čuvati i braniti teritorijalni integritet i politički suverenitet zajednice muslimana.

Časni Kur`an o toj bitci govori više nego o bilo kojoj drugoj i u tom vrlo ilustrativnom iskazu predstavlja položaje sukobljenih vojski, uznemirenost, strah i napetost zbog neizvjesnosti, spuštanje kiše s neba, sudjelovanje meleka u borbi, tako što su onesposobili mušrike, itd.

“Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni.” (Ali-‘ Imrân, 123)

Muslimani vjeruju da Bitka na Bedru simbolizira bitku između vjere i kufra, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta, i stvarne snage i fiktivne moći. Ona je pokazala da se čvrstom vjerom u Plemenitog Allaha i Djelitelja pobjede, mogu postići neočekivani rezultati i poraziti daleko jači, opremljeniji i brojniji neprijatelj.

Večeras će se u većini džamija i tekija širom Sarajeva i BiH obilježiti noć Lejletu-l-Bedr u kojoj će vjernici imati priliku da prisustvuju predavanjima i učenju ilahija.