Naslovnica VIJESTI INFO RAMAZANSKI POST POZITIVNO UTIČE NA ZDRAVLJE POSTAČA

RAMAZANSKI POST POZITIVNO UTIČE NA ZDRAVLJE POSTAČA

79

S medicinskog aspekta post je jedna od najstarijih metoda liječenja i oču­vanja zdravlja, čiju dobrobit na organizam potvrđuju  novija istraživanja  i studije provedene u medicinskim  ustanovama na Zapadu koje sve češće u  liječenju pacijenata  uvode terapije liječenja postom.

Dr. Ehlimana Ibrahimović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Vogošća kaže: „Najveće prednosti posta su to što se organizam odmara, obnavlja, oslobađa pretjerivanja, toksina i viškova koji se nakupljaju tokom godine. Određene grupe vjernika su oslobođene posta, poput onih sa zdravstvenih poteškoćama kojima post može dodatno naškoditi“ .

Kao i prethodnih godina, Ramazan je ove godine u proljetnom periodu. Vjernici se  od jela i pića suzdržavaju duži dio dana zbog čega  se za iftar preporučuju laganija jela, vodeći računa o hadiskoj preporuci tri trećine – trećina vazduh, trećina tečnost i jedna trećina hrana.

Da je post privukao pažnju ve­likog broja medicinskih stručnjaka na Zapadu govori podatak i da je objavljena knjiga  „Iscjeljujući post“  u kojoj se govori upravo o tome. Čuveni ljekar dr. Riedlin s pravom je nazvao post „operacijom bez noža”.