Naslovnica VIJESTI INFO RADNI SASTANAK O UNAPREĐENJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ODRŽAN U VOGOŠĆI

RADNI SASTANAK O UNAPREĐENJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ODRŽAN U VOGOŠĆI

277

U radnoj posjeti Općini Vogošća danas je boravila ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić sa saradnicima. Domaćin sastanka, kojem su prisustvovali i v.d.  direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo prof.dr. Mehmed Kulić i  direktor Doma zdravlja Vogošća prim.dr. Almir Pašagić, bio je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Sastanak je bio konstruktivan a zaključke vezi sa unapređenjem zdravstvene zaštite, koji su doneseni, moguće je realizovati, potvrdili su u izjavama za TV Vogošća učesnici sastanka.

Načelnik Smajić je skrenuo pažnju na potrebu hitnog otvaranja ambulante na Rosuljama, jer su  građevinski radovi završeni pa je potrebno taj prostor opremiti medicinskom opremom. Pored toga govorio je i o nedostatku specijalističkog kadra i adekvatne opreme u Domu zdravlja Vogošća. Pomenuta je i potreba koordinacije različitih službi koje nominalno ne pripadaju JU Domovi zdravlja KS, poput Hitne pomoći i Medicine rada, ali koriste prostore Doma zdravlja.

Ministrica Sofić je potvrdila da su u Ministarstvu zdravstva KS sredstva planirana i već operativna za opremanje ambulante na Rosuljama u iznosu od 180.000 KM, te po provođenju potrebne procedure javne nabavke, objekat će biti opremljen i u funkciji.

V.d. direktora JU Dom zdravlja KS prof.dr. Mehmed Kulić iskazao je spremnost da se procedure nabavke provedu što je prije moguće i izrazio uvjerenje kako će otvaranje nove ambulante na Rosuljama uslijediti ubrzo. Prim. dr. Almir Pašagić je kazao da je veoma važna koordinacija sa Hitnom pomoći te rješavanje niza aktivnosti vezanih za rad službi u objektu Doma zdravlja.

Što se tiče nedostajućeg kadra, na današnjem sastanku je potvrđeno da će Dom zdravlja u Vogošći uskoro dobiti internistu na puno radno vrijeme, a nakon toga i nekoliko nedostajućih ljekara specijalista, te još jednog logopeda. Također, potvrđeno je da je obezbijeđeno opremanje stomatoloških ordinacija pri domovima zdravlja neophodnim i nedostajućim materijalom, a ministrica Sofić je prenijela načelniku svoja očekivanja da će vrlo brzo i građani Vogošće moći kompletnu uslugu brige o dentalnom zdravlju realizovati u domovima zdravlja.

Nakon sastanka načelnik Smajić sa gostima je obišao prostor buduće ambulante na Rosuljama.