Naslovnica VIJESTI INFO NATAŠA BARTULA HEBERT, BH KNJIŽEVNICA IZ KANADE, PROMOVISALA NOVI ROMAN U SVOM...

NATAŠA BARTULA HEBERT, BH KNJIŽEVNICA IZ KANADE, PROMOVISALA NOVI ROMAN U SVOM RODNOM KRAJU

238

Ovih dana održana je promocija knjige „Dubrovnik, grad Nabožićki“ bosanskohercegovačke autorice Nataše Bartule Hebert. Nataša Bartula Hebert rođena je u Ljubini a trenutno živi i stvara u Kanadi.  Kćerka je prosvjetne radnice i oca muzičara, a majčina priručna školska biblioteka bila je ujedno i Natašina kolijevka u kojoj je od ranog djetinjstva razvila ljubav prema pisanoj riječi i umjetnosti.

Radnja romana „Dubrovnik, grad Nabožićki“ vezana je za Natašin rodni kraj i odvija u ambijentu starobosanskog Dubrovnika i srednjovjekovne Bosne. Glavni likovi su dijelom stvarne historijske ličnosti, a dijelom ličnosti kojima umjetnica daje specifičnu ulogu kako bi  što vjernije dočarala ambijent i historijske događaje neposredno pred pad Bosanskog kraljevstva.

Nataša nam je svima pokazala kako se, bez obzira koliko daleko bili, ne možemo otrgnuti niti odreći onoga što nas iskonski veže uz rodni kraj i kako se voli rodna gruda. Istakla je da čovjek ne treba da zaboravi svoje korijene. Kaže da uvijek koristi maternji jezik, izražava tu korijensku pripadnost koju nastoji da prenese i na svoju kćerku.

Nedavno je napisala i pjesmu koja se zove „Moj pedalj zemlje“ naslovljenu po istoimenom romanu. To dovoljno govori o njenoj vezanosti za rodni kraj. Njena  veza sa rodnim krajem znači joj mnogo u smislu inspiracije ali i održavanju veza sa ljudima sa kojima je odrasla jer su to najljepša prijateljstva koja čovjek može da ima, kazala je autorica.