Naslovnica VIJESTI INFO PROMJENJIVE VREMENSKE PRILIKE IZUZETNO OPASNE ZA SRČANE BOLESNIKE

PROMJENJIVE VREMENSKE PRILIKE IZUZETNO OPASNE ZA SRČANE BOLESNIKE

56

Vremenske prilike i te kako utiču na pogoršanje zdravstvenog stanja, posebno kod hroničnih bolesnika. Njima ne pogoduje ni mnogo hladno, a opet ni mnogo toplo vreme. Srčanim, hroničnim bolesnicima obično se preporučuje da tokom hladnih meseci izlaze napolje u podne, a tokom ljetnjih žega i vrućine, za srčane bolesnike je najbolje da izlaze rano ujutru ili kasno uveče.

Pored vremenskih prilika na koje ne možemo uticati, postoji još nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju srčani bolesnici, kako bi imali optimalno stanje zdravlja. Bez obzira na težinu bolesti, a to je da se pridržavaju propisane terapije, da izbjegavaju preteške fizičke aktivnosti, stres, općenito pokušaju poboljšati životne uslove.

Dr. Lamija Hadžimuratović – Koro, specijalista internističke medicine u DZ Vogošća, preporučuje da prije nego što krenu iz kuće hroničari ponesu lijekove sa sobom, kako bi ih  uz sebe imali za svaki slučaj. Također kaže da je od iznimne važnosti osluškivati vlastiti organizam i pratiti upozorenja koja nam šalje.