Naslovnica VIJESTI INFO PROJEKAT SARAJEVO BEZ MINA DO 2020. – I PODRUČJE VOGOŠĆE ĆE BITI...

PROJEKAT SARAJEVO BEZ MINA DO 2020. – I PODRUČJE VOGOŠĆE ĆE BITI DEMINIRANO

46

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio je u Vijećnici prezentaciju projekta Sarajevo bez mina do 2020. godine. Projekat je podržan od Sjedinjenih Američkih Država, a podrazumijeva potpuno čišćenje svih površina u gradu i oko njega za koje postoji sumnja da su kontaminirane minama. Radi se o oko osam miliona kvadratnih metara rizične površine u pet općina/opština i to: Vogošća, Stari Grad, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža i Novi Grad.

Gradonačelnik Skaka kazao je da je cilj projekta da se utvrdi da ne postoji opasnost od mina, a aktivnosti bi trebale biti završene do septembra 2020. godine. Posebnu zahvalnost Skaka je izrazio Vladi SAD-a jer je imala razumijevanja za problem u vezi sa minama u BiH. Bh građani su itetkako svjesni opasnosti koje donose minsko-eksplozivna sredstva.

Prezentacija projekta Sarajevo bez mina do 2020. godine, upriličena je i povodom 4. aprila, Međunarodnog dana svjesnosti o postojanju mina. Prezentaciji su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, Nermin Hadžimujagić direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić sa saradnicima i drugi gosti. Načelnik Smajić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i Vogošća dio jednog velikog projekta deminiranja te da postoji nekoliko značajnih lokaliteta koja treba očistiti od eventualnih mina i da se na jednom već radi, a to je Kremeš. Nakon toga deminiranje treba provesti na području brda Žuč te dijelu industrijske zone „Pretis“.

Pomoćnik načelnika Općine Vogošća za civilnu zaštitu Nermin Hajro je u izjavi za TV Vogošća pojasnio da, prema podacima Centra za uklanjanje mina u BiH, na području Vogošće ima nešto više od četiri miliona kvadratnih metara rizične površine koja bi trebala biti deminirana krajem naredne godine tako da i ovo područje bude svrstano u red onih koji su bez mina.

Projekat Sarajevo bez mina do 2020. godine će implementirati Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.