Naslovnica VIJESTI INFO PRODUŽENI BORAVAK U OŠ „ZAJKO DELIĆ“: MJESTO PO MJERI DJETETA

PRODUŽENI BORAVAK U OŠ „ZAJKO DELIĆ“: MJESTO PO MJERI DJETETA

204

Produženi boravak u OŠ „Zajko Delić“ već četvrtu godinu je poseban oblik odgojno-obrazovnog rada za đake od prvog do četvrtog razreda. Uz doručak, ručak i užinu djeca završavaju svoje školske obaveze ali imaju prostora i za niz vannastavnih aktivnosti.

Odgajateljica Amra Ribo-Sućeska kaže da su se djeca nakon raspusta veoma brzo prilagodila školskim obavezama, a dječaci i djevojčice, njih 15, pored zadaće učestvuju u druženju i društvenim igrama što vrijeme u produženom boravku čini još zanimljivijim. Na ovom mjestu se igra i druži.

Prema riječima direktorice OŠ „Zajko Delić“ Anise Sivac, rad u produženom boravku je drugačiji od klasične nastave, cjelovitiji je i bogatiji. Produženi boravak otvara svoja vrata već od 7:00 sati a djeca ovdje mogu boraviti do 17:00 sati, imaju adekvatnu ishranu, urade zadaću a sve druge aktivnosti realizuju se u skladu sa mogućnostima škole. Sivac je također istakla kvalitetnu komunikaciju na relaciji učenik-odgajatelj- nastavnik-roditelj koja doprinosi kvalitetnijim uslovima rada.

Djeca trebaju razvijati uz radne navike i svijest o važnosti pomoći drugima, a mala raja iz produženog boravka na Kobiljoj Glavi već je učestvovala i u humanitarnim aktivnostima.