Naslovnica VIJESTI INFO PREVENTIVA I DIJAGNOSTIČKI PREGLEDI NAJKRAĆI SU PUT DO ZDRAVLJA DJECE

PREVENTIVA I DIJAGNOSTIČKI PREGLEDI NAJKRAĆI SU PUT DO ZDRAVLJA DJECE

125

Periodični sistematski pregled predstavlja osnov u redovnom praćenju zdravlja djeteta. Sistematskim pregledima djece čine se preventivni koraci u sprečavanju oboljenja djeteta kao i boljeg liječenja ukoliko se deformiteti otkriju u ranoj fazi. U posljednjih nekoliko godina redovan sistematski pregled djece školske i predškolske dobi podrazumijeva i pregled fizijatra.

Pregledom koji se sastoji iz dva dijela, vizuelni i pregled kičmenog stuba i stopala i pomoću aparata uočavaju se  odstupanja od uobičajenih vrijednosti  i izdaje se preporuka za dalju dijagnostičku obradu kod ljekara porodične medicine ili kod fizijatra.

Deformiteti kičmenog stuba, grudnog koša i stopala uspješno se liječe, najvažnije je njihovo rano otkrivanje redovnim skrining programima i kontrolama. Dr. Sevda Bećirović, fizijatar u Domu zdravlja Vogošća, roditeljima savjetuje da djecu podstiču na sportske aktivnosti i zdravu izbalansiranu prehranu shodno dobu i potrebama djeteta, što spada među ključne elemente pravilnog razvoja djece.