Naslovnica VIJESTI INFO PREKOMJERNA TJELESNA TEŽINA SVE VEĆI PROBLEM KOD OSNOVACA

PREKOMJERNA TJELESNA TEŽINA SVE VEĆI PROBLEM KOD OSNOVACA

113

Broj prekomjerno teške i pretile djece u porastu je i u Kantonu Sarajevo. Prema posljednjim istraživanjima oko 50 posto djece u osnovnim školama ima određeni poremećaj u svojoj tjelesnoj težini, od čega je oko 10 posto djece pothranjeno a njih 40 posto su pretila.

Glavni uzrok je nedovoljna fizička aktivnost i nepravilna ishrana. U Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS poduzete su određene mjere poput uvođenja dodatnih časova tjelesnog odgoja, pravilnika o ishrani u školama, kao i uključivanje što većeg broja djece u neke od sportskih  klubova.

Prema riječima doktorice Elvire Duraković-Bahador, pretilost kod djece zdravstveni je problem i jedan od ključnih faktora rizika za pojavu ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, oboljenja respiratornog sistema, ali i dijabetesa.

Zbog svega navedenog o ovom problemu se treba češće govoriti i pristupiti ozbiljno jer svake godine prilikom obavljanja sistematskih pregleda sve više djece je pretilo.

Ljekari savjetuju da roditelji posvete pažnju zdravoj ishrani, da djeca imaju više fizičke aktivnosti i da manje vremena provode sjedeći za računarima. Na taj način djeci će biti omogućen normalan tjelesni razvoj, a samim time će se spriječiti i mogućnost nastajanja bolesti kod adolescenata.