Naslovnica VIJESTI INFO PRAVILNO PRUŽENA PRVA POMOĆ SPAŠAVA ŽIVOT

PRAVILNO PRUŽENA PRVA POMOĆ SPAŠAVA ŽIVOT

58

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo povrijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih povreda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju.

“Ciljevi prve pomoći su: spašavanje života, sprječavanje nastanka komplikacija i invaliditeta te skraćivanje vremena liječenja i oporavka. U želji da se pomogne povrijeđenoj osobi, nepoznavanje osnovnih pravila može donijeti više štete nego koristi unesrećenom.” -rekla je u razgovoru za našu kuću dr. Milada Velić Ali Al-Zayat.

Prvu pomoć obavezno prolaze budući vozači, te djeca dijelom kroz školska takmičenja.  Prosječan građanin osnove pružanja prve pomoći može savladiti u veoma kratkom roku, što bi bilo poželjno, jer nikada nisu isključene mogućnosti da će u nekoj situaciji trebati i spasiti život. Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te je ključna za identitet Pokreta Crvenog križa širom svijeta, već više od 150 godina.