Naslovnica VIJESTI INFO POVEĆAN BROJ PACIJENATA U DOMU ZDRAVLJA VOGOŠĆA

POVEĆAN BROJ PACIJENATA U DOMU ZDRAVLJA VOGOŠĆA

294

Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo tokom cijelog januara je loš u mjeri da može ostavljati negativne efekte po zdravlje stanovništva, posebno po osjetljive grupe – starije osobe, djecu, trudnice i hronične bolesnike.  U Domu zdravlja Vogošća povećan je broj pacijenata koji se žale na tegobe vezane za respiratorni sistem. Tome osim zraka doprinose virusi i viroze koji su zimskih mjeseci također prisutni, kazao nam je dr. Rusmir Gadžo sa odjeljenja porodične medicine.

Visoke vrijednosti zagađenja posebno su problematične pacijentima koji imaju hronični bronhitis te onima koji su skloni alergijskim i upalnim reakcijama na zagađeni zrak.

Zagađene čestice djeluju i na sve ostale sluznice kao i na bolesti srca i krvnih sudova. Zbog toga se bilježi i povećan broj pacijenata s povišenim krvnim pritiskom te povećan broj bolesnika s anginoznim tegobama. Pravilno disanje i maske sa filterima mogu smanjiti posljedice uticaja štetnih čestica.

Indeks kvalitete zraka u Sarajevu danas je iznosio 150 i karakteriše se kao nezdrav za osjetljive grupe.  Starije osobe i trudnice, oboljeli od bolesti organa za disanje i srca i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.