Naslovnica VIJESTI INFO POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV JOVANA TINTORA

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV JOVANA TINTORA

82

Nakon podizanja optužnice 2.novembra, Sud BiH je prije 3 dana potvrdio optužnicu protiv Jovana Tintora, rođenog 1951.godine u Donjoj Jošanici, u Vogošći, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Vogošće u proljeće i ljeto 1992.godine.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, Tintor je optužen za nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Kao posljedica zločina, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti je do kraja 1992.godine bilo prognano s područja Vogošće i okoline.

Tintor je optužen da je ove radnje počinio kao predsjednik Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS) u Vogošći.

Podsjećamo, Jovan Tintor uhapšen je 8.februara ove godine na graničnom prelazu Rača i od tada  se nalazi u pritvoru. Nakon potvrđivanja optužnice uskoro treba očekivati i početak dugotrajnog  sudskog procesa u kojem će biti uključen veliki broj svjedoka. Za porodice žrtava biće to samo djelimična satisfakcija za sve zločine počinjene nad civilima i zarobljenicima nesrpske nacionalnosti iz Vogošće i drugih sarajevskih općina, koji su mjesecima bili zatočeni u vogošćanskim logorima kojima je direktno komandovao Jovan Tintor.