Naslovnica VIJESTI INFO POTPISANIM SPORAZUMOM U KS OZVANIČEN POČETAK IZRADE PROVEDBENO-PLANSKE DOKUMENTACIJE NEOPHODNE ZA IZGRADNJU...

POTPISANIM SPORAZUMOM U KS OZVANIČEN POČETAK IZRADE PROVEDBENO-PLANSKE DOKUMENTACIJE NEOPHODNE ZA IZGRADNJU PRVE TRANSVERZALE

137

Sporazum o međusobnim pravima i obavezama o zajedničkom finansiranju izrade i izradi „A“ faze Regulacionog plana „Barice“, Regulacionog plana „Ugorsko – Menjak“, Regulacionog plana „Uglješići“ i Regulacionog plana „Donja Jošanica“ na području Općine Vogošća uz trasu planirane l transferzale, potpisali su ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić.

Činom potpisivanja ovog Sporazuma ozvaničen početak izrade provedbeno-planske dokumentacije, A faze pomenutih regulacionih planova koji podrazumjevaju širi obuhvat prostora, između ostalog, u zahvatu prve transverzale na potezu od tunela na Kobiljoj Glavi do Vogošćanske petlje.

„Ova provedbeno-planska dokumentacija treba i da otkloni probleme koje smo uočili na idejnom, odnosno dijelu glavnog projekta za izgradnju transverzale koji smo dobili. Uočili smo da ova transverzala zanemaruje neke osnovne probleme stanovnika Vogošće koji bi njenom izgradnjom ostali na južnoj strani. A to podrazumjeva da u dužini od pet do šet kilometara dobiju samo dva saobraćajna prodora kroz transverzalu. To bi za neke stanovnike naše općine bukvalno značilo nekoliko kilometara vožnje da bi došli do planiranih saobraćajnih prodora i pojavili se na nekim  lokacijama u Vogošći do kojih ranije dolazili za par minuta“, objasnio je, između ostalog,  načelnik Smajić te  izrazio  nadu da će se kroz izradu ovog projekta pod stručnim nadzorom  Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo dobiti najbolja moguća rješenja u interesu Vogošćana.

Za realizaciju ove faze Sporazuma Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je iz Budžeta za 2015. godinu izdvojilo 30.000 KM, dok je Općina Vogošća izdvojila 50.000 KM. Zavod za planiranje razvoja će pristupiti izradi planova odmah po uplati sredstava.

Maida Dervišević