Naslovnica VIJESTI INFO POTPISAN OKVIRNI SPORAZUM ZA SANACIJU KLIZIŠTA MEHTEFČIĆ

POTPISAN OKVIRNI SPORAZUM ZA SANACIJU KLIZIŠTA MEHTEFČIĆ

52

Projektna dokumentacija  za sanaciju ovog klizišta urađena je zahvaljujući realizaciji Sporazuma potpisanog  između Općine Vogošća i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija sa ciljem smanjenja  rizika od katastrofa. Vrijednost radova sanacije klizišta Mehtefčić prema Okvirnom sporazumu iznosi oko 600.000 KM. Ugovor su danas potpisali načelnik Općine Vogoša Edin Smajić i Mujo Zećo direktor firme “Harysco” d.o.o. koja je izabrana za izvođača radova.

“Općina Vogošća u ovom momentu kroz različite faze radi na sanaciji još devet klizišta. Ovo u Mehtefčiću sa aspekta obezbjeđenja novčanih sredstava je najznačajniji projekat. Vrijednost radova sanacije klizišta Mehtefčići prema Okvirnom sporazumu iznosi 592.993,44 KM i biće rađena u fazama. Do sada smo uspjeli osigurati više od 340.000 KM. Naredne sedmice je planirano potpisivanje prvog pojedinačnog ugovora na realizaciji ovog projekta. S obzirom da je riječ o zahtjevnom i važnom projektu za stanovnike ovog dijela MZ Svrake, vjerujem da će stanovnici svojim domaćinskim odnosom dati doprinos da se radi bez problema.” – izjavio danas nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma načelnik Općine Vogošća Edin Smajić

“Sanacijom klizišta osim stabilizacije padine smanjit će se mogućnost oštećenja ili potpunog uništenja dvadesetak porodičnih kuća, stabilizirat putna i drzga komunokacija u Ravnama i Miholjićima. U ovoj godini nastojat ćemo uraditi što je moguće više, što će diktirati vremenske prilike.” -rekao je u izjavi za RTV Vogošća Nermin Hajro pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Vogošća.

Za realizaciju ovog projekta sredstva obezbjeđuju  Općina Vogošća, Vlada Federacijie BiH, Frderalno ministarstvp prostornog uređenja i Kantonalna uprava civilne zaštite.Nadzor nad izvođenjem radova vršit će ovlašteni predstavnici  Zavoda za izgradnju  Kantona Sarajevo.