Naslovnica VIJESTI POŠTAR VERNES ŽERO: OMILJENI PROLAZNIK VOGOŠĆANSKIH ULICA

POŠTAR VERNES ŽERO: OMILJENI PROLAZNIK VOGOŠĆANSKIH ULICA

1349

Razvoj tehnologije uveliko je promijenio navike i način života. Pisma i novogodišnje čestitke zamijenile su društvene mreže i mobilni telefoni, pa ni poštarski posao više nije isti. Vernes Žero, nesuđeni ekonomista,  jedan je od poštara koji u našem gradu već deset godina odgovorno obavlja ovaj posao.

Kaže da voli svoj posao i da uživa u svakoj minuti svog radnog vremena. Poštar, dodaje Vernes, mora biti komunkativan i nasmijan jer će ga jedino tako stanari dočekati sa osmijehom bez obzira da li im donosi račune ili neku ljepšu poštu.

Poštar se i danas doživljava kao dobar komšija s kojim se može razmijeniti po neka topla riječ. Pisma i razglednice zamijenili su računi i pozivi na sud. Najviše im se vesele penzioneri, a naš sagovornik kaže i da su poštarima oni najomiljeniji korisnici.

Postoji posebna veza građana sa poštarima koji im godinama dolaze u domove. Vernes svakoga dana pješice pređe više od 10 kilometara. Zato i ne čudi što gotovo da nema Vogošćanina koji ga ne poznaje. Posao se mora voljeti, ali se moraju poštovati i pravila dobre komunikacije, posjedovati psihofizička spremnost i slično.

Iako se ovim poslom bavi već deceniju, nikada nije imao neprijatnosti, a nada se da će sa najljepšim utiscima i nastaviti raditi posao koji voli.