Naslovnica VIJESTI INFO POSLJEDNJA TREĆINA RAMAZANA

POSLJEDNJA TREĆINA RAMAZANA

103

U posljednjoj trećini Ramazana vjernici se još više mole Bogu, jer je to dio Ramazana u kojem je noć kada je počela objava Kur'ana, noć Lejletul kadr. Osim povećanog ibadeta u ovom periodu se obično daje i zekat. Zekat je je jedan od pet stubova islama i obaveza je svakog muslimana. Zekat označava čišćenje imetka od nečistoća kao pripreme za njegov rast, napredak i uvećavanje. On se daje po tačno određenim pravilima.

Nisab podrazumijeva vrijednost ili količinu imovine koja prelazi osnovne životne potrebe, kao što su hrana, odjeća, kuća, stan, prevozno sredstvo i osnovna sredstva za poslovanje i troškovi vezani za pobrojano.

Organizirano prikupljanje zekata je praksa muslimana još iz vremena Božijeg poslanika Muhammeda a s. Zekat se organizovano prikupljao u državni fond Bejtu-l-mal. Iz Bejtu-l-mala finansira se izgradnja medresa, njihovo održavanje i funkcionisanje, a u određenim prilikama poput poplava iz 2014.godine finansirana je izgradnja kuća za ljude kojima su kuće uništene. To je bio slučaj za nekoliko porodica iz Svraka. A vjernicima koji su u stanju socijalne potrebe  iz ovog fonda MIZ BiH biće uručeni paketi.