Naslovnica VIJESTI INFO PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VOGOŠĆE I ILIJAŠA

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VOGOŠĆE I ILIJAŠA

83

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Trifunović Miladina, rođenog 1956. godine u opštini Han Pijesak, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
Optuženi se tereti da je u vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša, u periodu od mjeseca jula do decembra 1992. godine, u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatvorenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake.
Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata u navedenom periodu davao saglasnost svojim podređenim, kao i lično izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz zatvoreničkog objekta “Planjina kuća” za dovođenje na prve borbene linije, gdje su isti korišteni za prisilne radove u zoni vatrenog dejstva, te korišteni kao živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim ozljedama najmanje 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.
Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članom 180. te članovima 30. i 31. KZ-a BiH.
Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, od čega 6 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, vještakom medicinske struke, te prilaganjem 300 materijalnih dokaza.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

/preuzeto sa tuzilastvobih.gov.ba/