Naslovnica VIJESTI INFO POČINJE IZGRADNJA RASKRSNICE SA KRUŽNIM TOKOM NA VOGOŠĆANSKOJ PETLJI

POČINJE IZGRADNJA RASKRSNICE SA KRUŽNIM TOKOM NA VOGOŠĆANSKOJ PETLJI

232

Uvođenjem izvođača radova u posao danas je otvoreno gradilište na Vogošćanskoj petlji čime je ozvaničen početak radova na izgradnji raskrsnice s kružnim tokom na cesti M18.
Prema riječima izvršnog direktora za tehničke poslove JP Ceste FBiH Dede Pjanića, pripreme oko tendera su okončane još prošle godine, a s obzirom se došlo u zimski period, radovi su odgođeni za početak ove sezone. Rok za izvođenje radova na ovoj raskrsnici je tri mjeseca, a investiciona vrijednost projekta iznosi milion i stotinu hiljada KM zajedno s nadzorom i projektnom dokumentacijom.
Raskrsnica sa kružnim tokom na Vogošćanskoj petlji jedna je od četiri koje će biti izgrađene u Vogošći, a pored ove te tri raskrsnice su kod hotela Sunce, kod benzinske pumpe Energopetrol i na Kobiljoj Glavi.


“Prije nekoliko godina inicirali smo izgradnju raskrsnica s kružnim tokom kao dio rješenja saobraćajnih gužvi na magistralnom putu M-18. Procedure su zaista trajale dugo, ali uz veliku pomoć nadležnog ministarstva i naše napore konačno počinjemo s radovima. Ja se nadam da će u zadatom roku od 90 dana radovi biti i završeni zbog toga što je ovo najkompliciranija raskrsnica”, kazao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.
Načelnik Smajić je dodao kako će nakon završetka radova na izgradnji raskrsnica biti potrebno provesti dodatne intervencije na magistralnom putu.
“Svi mi koji živimo u Sarajevu znamo koliko je važna Vogošćanska petlja za normalno odvijanje saobraćaja. Radujemo se projektu rekonstrukcije raskrsnice u ovom dijelu Vogošće, a uskoro krećemo s renoviranjem raskrsnica i u drugim sarajevskim općinama“ kazao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta te dodao da je važno naglasiti reći da je Vogošćanska petlja jedna od najopterećenijih saobraćajnica ne samo u Sarajevu, već i u kompletnoj FBiH.


Izvođač radova na obnovi raskrsnice bit će firma Bosman d.o.o. Sarajevo, čiji uposlenici već početkom naredne sedmice počnju radove, jer bi do tada trebala da se dobije saglasnost Federalne direkcije cesta iz Mostara u vezi sa izmjenom u odvijanju saobraćaja na mjestu izvođenja radova.
Rok za izvođenje radova je 90 dana i svi oni koji su ključeni u ovaj projekat zamolili su učesnike u saobraćaju za strpljenje jer svima je u interesu da se konačno i trajno riješi problem saobraćajnih gužvi kroz Vogošću.