Naslovnica VIJESTI INFO PETNAEST GODINA POSTOJANJA: SEKCIJA IZVIĐAČA ZELENIH BERETKI ISPRATILA VIŠE OD 700 ČLANOVA

PETNAEST GODINA POSTOJANJA: SEKCIJA IZVIĐAČA ZELENIH BERETKI ISPRATILA VIŠE OD 700 ČLANOVA

49

Izviđači uče kako biti samostalan, snalažljiv,  timski igrač, ali i dobri prijatelji.  Vogošćanskim  izviđačima prva je  zadaća da generacije uče o  svojoj  domovini, njenim najvažnijim  historijskim  ličnostima i datumima, ali i o tome kako  upotpuniti slobodno vrijeme.  Sekcija izviđača trenutno okuplja više od trideset djevojčica i dječaka koji se bave različitim aktivnostima. Prošle godine su neke aktivnosti stopirane, a neke su išle online tako da se bez obzira na pandemiju može reći da je bilo radno i sa mnogo aktivnosti.

Osim rada sa mlađim članovima, zaduženja koja izvršavaju, načelnica Merima Aganović  i vodnica Amina Šečić su svakodnevno u komunikaciji sa Hasanom Dolovcem, predsjednikom udruženja Zelenih beretki sa kojim imaju odličnu saradnju i bez kojeg vjerovatno ni sekcije ne bi bilo.

Sekcija izviđača Zelenih beretki djeluje punih 15 godina. Kroz ovaj mali kolektiv, izviđačku porodicu, prošlo je više od 700 dječaka i djevojčica koji su danas odrasli porodični ljudi, a neki su svoja mladalačka iskustva prenijeli na djecu, tako da su njihovi potomci nastavili izviđačku tradiciju.

Biti članom Sekcije izviđača znači odrastati u zdravom okruženju, od malena učiti o historiji svoje zemlje,  snalaziti se u različitim situacijama i funkcionisati u grupi. Ako vam se to sviđa pridružite nam se, kazale su naše sagovornice.