Naslovnica VIJESTI INFO PARAPLIVAČ AJDIN KARIŠIK: SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE

PARAPLIVAČ AJDIN KARIŠIK: SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE

62

Iako je prilično kasno otkrio svoje sportske talente dvadesetogodišnjem Ajdinu  Karišiku plivanje je  promijenilo život. Proplivao je sa osamnaest godina i  svega za dvije godine uspio osvojit sve što se osvojiti može, kako na domaćoj tako i na evropskoj paraplivačkoj sceni. Vlasnik je tri apsolutna rekorda i to dva u disciplini 100 metara slobodno i  jednog  u disciplini 100 metara leđno. Apsolutni rekord Bosne i Hercegovine u paraplivanju u disciplini 100 metara slobodno preplivao je dva puta. Prvi put je postigao rezultat 1:21:46 a drugi put 1:18:60.

Član je PK „Spid“, sve je uspio svojim  radom i trudom, uz neizmjernu podršku trenera Amela Kape osnivača jedinog plivačkog kluba za osobe s invaliditetom u BiH. “Moja priča je malo drugačija, počeo sam na preporuku svoga poznanika, preporučio me treneru i tako je krenulo. Savladao sam mali zatim veliki bazen, onda su počela takmičenja i sada treniram pa vidjet ćemo. Trener i cijela ekipa su fantastični, nekada imam osjećaj da su posvećeniji meni i drugim članovima kluba nego vlastitiom životu, Amel (Kapo) je uvijek tu da ohrabri, pohvali, kaže šta valja, šta ne valja. Kad sam počeo plivat dao mi je svu opremu, išao sam na takmičenja, a još nisam bio spreman, da nije njega ko zna da li bi sve ovako bilo.” ispričao nam je Ajdin Karišik.

Zbog pandemije koronavirusa prekinuta su brojna sportska takmičenja, a sportisti i parasportisti trenirali su kako je to bilo moguće u datom trenutku. Što se tiče ove godine trenira se i čekaju najavljena takmičenja koja će opet zavisiti od razvoja epidemije.

Plivački klub „Spid“ organizuje Inkluzivnu školu plivanja u Vogošći, što je smatra Ajdin sjajna prilika za razvoj i unapređenje kompetencija osoba sa invaliditetom: “Ovdje ćete naučiti šta možete, a ne šta ne možete, bićete drugačije prihvaćeni u društvu, družit ćete se, imati novi krug prijatelja, puno je pozitivne energije i kad proplivate, teško da ćete izaći iz vode.” – s osmjehom poručuje Ajdin budućim plivačima.

Sjajan sportista, vrijedan student, dobro odgojen mladić, životnom energijom i stavom fascinira, pokazuje da nijedna prepreka nije nesavladiva. On može biti primjer i ponos cijele zajednice.