Naslovnica VIJESTI INFO OSAM PORODICA IZ VOGOŠĆE KOJE SU U PROŠLOGODIŠNJOJ PRIRODNOJ NESREĆI OSTALE BEZ...

OSAM PORODICA IZ VOGOŠĆE KOJE SU U PROŠLOGODIŠNJOJ PRIRODNOJ NESREĆI OSTALE BEZ KROVA NAD GLAVOM IZRAZILE ŽELJU ZA TRAJNIM STAMBENIM ZBRINJAVANJEM U NASELJU ROSULJE

82

Šteta nakon prošlogodišnjih poplava i pokretanja klizišta na infrastrukturi, zemljištu i stambenim objektima u Vogošći procjenjena je na oko 8 miliona KM. S tim u vezi, Općinsko vijeće Vogošća je donijelo Odluku za trajno stambeno zbrinjavanje 27 porodica, koliko ih je ostalo bez krova nad glavom u prirodnoj nesreći,  a ne za nadoknadu nastale štete.

Kupovinom stanova u naselju Rosulje za osam porodica koje su za to iskazale želju neophodno je što prije krenuti sa trajnim stambenim zbrinjavanjem porodica iz Vogošće koji su u tokom prošlogodišnjih poplava i pokretanja klizišta ostali bez porodičnih kuća, zaključeno je na  sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministara finansija i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Jasmina Halebića i Čedomira Lukića te glavnog kantonalnog pravobranioca Kemala Karića sa predstavnicima Općine Vogošća i Općinskog pravobranilaštva na čelu sa načelnikom Edinom Smajićem.

Prema riječima načelnika Smajića, Općina je počela sa gradnjom objekta za trajno stambeno zbrinjavanje šest porodica čije je domove uništila prirodna katastrofa.  Također, među svim porodicama je provedena anketa, a rezultat je da ih se osam izjasnilo da bi kupovinom stanova u koje su smješteni, trajno riješili svoj stambeni problem.  Općina Vogošća, kako je pojasnio načelnik,  trenutno raspolaže sa sredstvima od 250.000 KM koja bi se mogla iskoristiti za ovu namjenu nakon što je završena  sanacija klizišta.

Premijer Konaković je na sastanku istakao  kako će obaviti razgovor sa članovima skupštinske Komisije za nadzor i koordinaciju prikupljenih sredstava s namjerom pokretanja procesa korištenja finansijskih sredstava iz humanitarne akcije „Dnevnica za pomoć porodicama u ugroženim područjima“. Također, Vlada će na narednoj sjednici imenovati i posebnu interresornu grupu sastavljenu od nadležnih ministara, pravobranioca, članova skupštinske komisije te predstavnika Općine Vogošća i Općinskog pravobranilaštva kao i Fonda KS za izgradnju stanova ,koja će se vrlo brzo sastati i dogovoriti sve neophodne detalje vezane za otkup stanova porodicama koje su za to izrazile interesovanje.

Maida Dervišević