Naslovnica VIJESTI INFO OPĆINA VOGOŠĆA U PROJEKTU OPORAVKA OD POPLAVA: PORODICE ZUKIĆ I...

OPĆINA VOGOŠĆA U PROJEKTU OPORAVKA OD POPLAVA: PORODICE ZUKIĆ I BLEKIĆ USKORO ĆE U NOVI DOM NA STAROJ ADRESI

184

Kako je javnosti poznato Općina Vogošća je ispunivši uslove za učešće u Projektu oporavka od poplava koji finansira EU a implementira UNDP u BiH u saradnji sa partnerskim organizacijama, odabrana za partnera u implementaciji projekta na području Federacije BiH. S tim u vezi, protokol o saradnji između Općine Vogošća i Razvojnog programa UN u BiH potpisan je u maju 2018. godine a usmjeren je na izgradnju dva tipska stambena objekta za porodice Zukić i Blekić.

Nakon što je završena procedura za izbor izvođača radova, radovi su povjereni firmi „KOLINVEST“ iz Sarajeva. Izvođač radova je uveden u posao 30. aprila ove godine. Jedan stambeni objekat, za petočlanu porodicu Zukić gradi se u Hotonju u ul. Rašida Bešlije. Ova porodica je iseljena u naselje Rosulje jer im je sigurnost bila ugrožena. Stambeni objekat zbog velikog oštećenja, što je kulminiralo 2014. godine ocijenjen je nesigurnim i od strane sudskih vještaka građevinske struke. Po Javnom pozivu za učešće u projektu ovoj porodici je omogućeno da dobiju novi dom na staroj adresi u ulici Rašida Bešlije, br. 180. Iz Općine Vogošća, odnosno Službe za civilnu zaštitu, pomoćmik načelnika Nermin Hajro je potvrdio da će nova kuća porodici Zukić biti uskoro na raspolaganju i da će stari objekat, koji se nalazi pored novog, biti uklonjen.

Ramiz je najstariji član porodice Zukić. Svaki dan je, kako kaže, dolazio i posmatrao izgradnju novog doma. U svojoj, skoro pa osmoj deceniji života kaže da nigdje nije ljepše nego na svojoj zemlji i raduje se povratku. „Objekat je manji ali projekat je takav kakav je. Ipak biće ovo dovoljan prostor za život meni, sinu, snahi i djeci. Hvala svima a posebno našim ljudima u Općini Vogošća što su imali razumijevanja za nas i pomogli nam da imamo opet svoj dom“ kazao je Ramiz.

Nadzor nad realizacijom projekta obavlja „DŽEVKOMERC“ iz Zavidovića. Isti nadzor i izvođač radova angažovani su na izgradnji objekta za stanovanje porodici Blekić u ul. Dreskovača na području MZ Vogošća I. Iz istih razloga kao i Zukići ova porodica je morala da napusti svoj kućni prag. Povratak na svoje i za njih je sve bliži.