Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA „AGRESORSKE OFANZIVE SA ŽIVIM ŠTITOM“

OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA „AGRESORSKE OFANZIVE SA ŽIVIM ŠTITOM“

209

Prije 27 godina vođena je Bitka za brdo Žuč. Sjećanje na taj 18. septembar 1992. godine, kada je i izvedena agresorska ofanziva sa živim štitom, obilježeno je dostojanstveno u organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša Općine Vogošća.

Nakon odavanja počasti na spomen obilježju u naselju Ugorsko (kod Šabanove kuće), prigodan program upriličen je na lokalitetu Tri bukve. Upravo na ovom mjestu, u ofanzivi 1992. godine poginuo je heroj iz Ugorskog, kapetan i „Zlatni ljiljan“ Mujo Šejto. Za pet dana, koliko je trajala ofanziva, poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, ranjeno ih je više od 90 dok je u septembarskim živim štitovima u tri navrata živote izgubilo 15 a 36 logoraša je ranjeno.

Na lokalitetu Tri bukve upriličen je i vjerski dio programa. Imam džemata Ugorsko Zahid ef. Mujkanović proučio je Jasin šehidima i stradalim logorašima. Literarne radove o herojstvu naših branitelja u povodu sjećanja na agresorsku ofanzivu sa živim štitom pročitali su Lamija Hadžihasanović (unuka rahmetli Muje Šejte) i Merima Kadrić.

Pokrovitelj obilježavanja sjećanja na agresorsku ofanzivu sa živim štitom je Općina Vogošća. Prisutnima se obratio u ime načelnika Općine Vogošća Edina Smajića pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić. Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto kapetanu Muji Šejti.