Naslovnica VIJESTI INFO OMLADINSKO UDRUŽENJE “TEMPO” ORGANIZOVALO PODJELU LETAKA O ŠTETNOSTI KONZUMIRANJA NARGILE

OMLADINSKO UDRUŽENJE “TEMPO” ORGANIZOVALO PODJELU LETAKA O ŠTETNOSTI KONZUMIRANJA NARGILE

135

Iako su prvi nargila barovi otvoreni prije samo nekoliko godina u našem gradu, njihov broj ne prestaje da se povećava.

Aromatični duhan koji najčešće konzumiraju mladi je veoma štetan za maloljetnike, a u BiH ne postoje zakonski propisi za sve popularnije nargile.

Omladinsko udruženje “Tempo” pokrenulo je projekat podejle letaka i upoznavanja građana o štetnosti konzumiranja nargile.

Rukometaši Vogošće Poljine Hills podržali su ovaj projekat i pridružili se podjeli letaka, a među prisutnima bio je i nogometaš FK Sarajevo Vedad Gljiva.Ovo je jedan od načina na koji naši sportisti nastoje da promovišu zdrav način života, bez poroka modernog vremena.

Mladi ljudi često nisu svjesni štetnog utjecaja popularne “šiše”, a posebno je šteno njeno djelovanje za djecu u dobi od 12 do 15 godina, kada konzumiranje nargile može izazvati ovisnost, a odražava se i na pluća i mozak, posebno ako se uzima često ili redovno. Ove zdravstvene poteškoće proizilaze iz toksičnih efekata dima tamnog duhana i karbon-monoksida koji je sastavni dio nargile.

Info sto i podjela letaka našim sugrađanima samo su dio ovog projekta, kojim se želi skrenuti pažna na štetnost nargile. OU “Tempo” će izvršiti podjelu ovog promotivnog materijala u svim školama na području općine Vogošća, kako bi na taj način preventivno djelovali na svijest naših učenika i spriječili štetne posljedice trovanja nargilom.