Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANO FEDERALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE ZA OSNOVCE

ODRŽANO FEDERALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE ZA OSNOVCE

1026

U Osnovnoj školi “Zalik” u Mostaru, u organizaciji Udruženja matematičara “Algoritam” iz Mostara u subotu 22.aprila održano je Federalno takmičenje učenika osnovnih škola iz matematike.
Na takmičenju je učestvovalo 142 učenika 7., 8. i 9. razreda sa područja Federacije BiH. Vogošću i Kanton Sarajevo na ovom takmičenju predstavljali su učenici osnovnih škola “Zahid Baručija” i “Mirsad Prnjavorac”.
Nakon odličnih rezultata na kantonalnom takmičenju vogošćanski matematičari imali su zapažen nastup i na federalnom takmičenju.
U kategoriji sedmih razreda, u konkurenciji 44 učenika, Ervin Macić (OŠ “Mirsad Prnjavorac”) osvojio je 11.mjesto sa 38 osvojenih bodova. Kod osmih razreda nastupilo je ukupno 47 takmičara a Mirza Mulahmetović (OŠ “Zahid Baručija”) završio je na diobi 15.mjesta (21 bod). U ovoj kategoriji nastupili su još i Nermin Osmanović (OŠ “Zahid Baručija” – 29.mjesto) i Anastasija Ferraby (OŠ “Mirsad Prnjavorac” – 39.mjesto).
45 učenika takmičilo se u kategoriji devetih razreda a Vogošću su predstavljali Faruk Imamović (OŠ “Zahid Baručija”) koji je završio na diobi 14.mjesta te Ena Karkelja (OŠ “Zahid Baručija”) koja je takmičenje završila na 29.mjestu.
Najbolji matematičari Federacije BiH za ovu školsku godinu su Tarik Čerkezović (Prva OŠ Živinice – VII razred), Boris Stanković (OŠ Safvet-beg Bašagić Visoko – VIII razred) i Aldin Saračević (OŠ Mejdan Tuzla – IX razred).
Tri prvoplasirana učenika u konkurenciji sedmih razreda te po devet najboljih u kategoriji osmih i devetih razreda stekli su pravo nastupa na državnom takmičenju.

federalno takmicenje osnovnih skola iz matematike1