Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANA 39. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

ODRŽANA 39. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

94

Nakon tromjesečne pauze, danas je održana 39. redovna sjednica Općinskog vijeća Vogošća. Sjednica je održana u kino sali JU KSC Vogošća u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Plan manifestacije privrede, kulture i sporta „Vogošćanski dani 2020“ povučen je sa Dnevnog reda shodno zaključku Organizacionog odbora iste, a biće realizovan kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.

Na 39. sjednici vijećnici su razmatrali i konstruktivnu raspravu vodili u vezi sa informacijma koje se tiču života stanovnika naše lokalne zajednice. U pitanju su informacije o stanju vodovodne i kanalizacione mreže iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo na području općine Vogošća za 2019. godinu i Plan za 2020. godinu, također i informacija o stanju elektro mreže na području općine Vogošća za 2019. godinu uz Plan i program JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, podružnica „Elektrodistrubucija“ Sarajevo za 2020. godinu. Na sjednici vijeća bilo je i govora o održavanju komunalne higijene i zelenih površina KJKP „RAD“ i KJKP „PARK“ Sarajevo na području općine Vogošća u 2020. godini. O značajnim aktivnostima govorio je i direktor OJ Doma zdravlja Vogošća prim.dr. Almir Pašagić, te predstavnik BH Telecoma.

Među Odlukama koje su donesene na sjednici Općinskog vijeća je i ona vezana za Općinska priznanja, koja se uručuju zaslužnim pojedincima i kolektivima u povodu Dana Općine Vogošća. Odluka je jednoglasno usvojena, a priznanje Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća posthumno je dodijeljeno prim.dr. Behremu Junuzoviću i Emi Čekić. Plaketa “Humanista godine” dodijeljena je Omladinskom udruženju „Tempo“ i uposlenicima Doma zdravlja Vogošća, dok su zahvalnice Općine Vogošća dobili JU OŠ „Mirsad Prnjavorac“, JU OŠ „Izet Šabić“, posthumno prim. dr. Safet Omerspahić, Đogić Jasmin, Kozić Merima, Zukić Mirnesa, Karate klub „Sambon“, Cvrk Ćamil, Muhić Adil, Vatrogasno društvo „Vogošća“, Obrtnička djelatnost „Dizajn“ i HDI d.o.o.

Usvojen je Plan zimskog održavanja puteva na području općine Vogošća u sezoni 2020/2021. godina, kao i Izvještaj i finansijski izvještaj o zimskom održavanju puteva na području općine Vogošća u sezoni 2019/2020. godina. Vijeće je usvojilo i izmjene Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „Tržnica pijaca Vogošća“.

Vijeće je donijelo zaključak da se da saglasnost JU KSC Vogošća da uzme pod najam bazen u WOG centru sa pratećim sadržajima. Usvojeni su i izvještaji o radu u 2019. godini JU KSC Vogošća i JP RTV Vogošća d.o.o. Vijeće je usvojilo i Izvještaj o statusnim pitanjima porodica šehida-poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca za 2019. godinu, kao i Izvještaj o utrošku dodijeljenih budžetskih sredstava boračkim udruženjima za 2019. godinu. Vijeće je donijelo i Pravilnik o kriterijima i postupku za određivanje naziva ulica, trgova, parkova, mostova, institucija i ustanova na području općine Vogošća. Razmatran je i usvojen Izvještaj o provedenim aktivnostima na dodjeli stipendija Općine Vogošća u školskoj /akademskoj 2019/2020. godini.

Na 39. sjednici vijeća, između ostalog, vijećnici su postavili više značajnih pitanja i pokrenuli nove inicijative a Općinsko vijeće je donijelo Zaključak kojim se usvaja i Izvještaj o realizaciji zaključaka i inicijativa.