Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽAN PRVI SUSRET GRUPE ZA PODRŠKU DOJENJU LA LECHE LEAGUE VOGOŠĆA

ODRŽAN PRVI SUSRET GRUPE ZA PODRŠKU DOJENJU LA LECHE LEAGUE VOGOŠĆA

261

U nedjelju 6.10.2019.godine, u prostorijama centra Teta Pričalica održan je prvi susret grupe za podršku dojenju La Leche League Vogošća, pod nazivom “Dojenje hrani dušu i tijelo”. Ovo je prvi susret tog tipa ispred organizacije La Leche League u Bosni i Hercegovini, a planirani su kontinuirani mjesečni susreti svake prve nedjelje u mjesecu. Učešće je besplatno za sve majke i trudnice.
La Leche League je internacionalna organizacija za podršku i promociju dojenja, koja obučava i akredituje volonterske savjetnice za dojenje širom svijeta. Pri organizaciji je trenutno aktivno oko 6000 savjetnica (LLL liderica) koje djeluju u više od 80 zemalja svijeta.
LLL liderice u svojoj zajednici aktivno pružanju pomoć i podršku majkama koje žele dojiti, a njihova najbitnija uloga je u organizovanju lokalnih grupa za podršku dojenju koje održavaju mjesečne susrete. Na ovim susretima majke i trudnice mogu da dobiju potrebnu podršku i informacije o dojenju, te da upoznaju druge majke iz svoje zajednice.
Grupe za podršku dojenju su uobičajena praksa širom svijeta, čija efikasnost u poboljšanju trajanja i ishoda dojenja je priznata i dokazana. Uspostavljanje grupa za podršku dojenju u lokalnoj zajednici je jedan od deset koraka prema uspješnom dojenju, koje Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF navode u okviru svoje inicijative “Bolnica – prijatelj beba” (BFHI – Baby Friendly Hospital Initiative).


Sve zainteresovane trudnice, dojilje i majke sa iskustvom dojenja mogu se prijaviti preko Facebook stranice La Leche League BiH.