Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA BITKE ZA POLJINE

OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA BITKE ZA POLJINE

105

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – „Unija veterana“ Općine Vogošća na lokalitetu Sjenička kosa danas je obilježena 29. godišnjica „Bitke za Poljine“. Bilo je to  još jedno prisjećanje na 31. juli 1992. godine i na sve one hrabre borce koji su braneći slobodne vogošćanske teritorije i Sarajevo dali svoje živote. Obilježavanju su prisustvovali učesnici bitke, delegacije boračkih udruženja, Općine Vogošća i političkih stranaka.

Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije RBiH. Tada su svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim. Svega deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način umoreni od agresorske ruke.

Prije nego što su delegacije položile cvijeće na spomen obilježju Sjenička kosa, Vehbija efendija Makić i Mlaga Hodžić proučili su Jasin.