Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA MASAKRA NA PIJACI MARKALE

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA MASAKRA NA PIJACI MARKALE

40

Na sarajevskoj pijaci Markale, gdje je 5. februara 1994. godine od minobacačke granate kalibra 120 milimetara sa položaja Vojske Republike Srpske ubijeno 68 a ranjeno 144 građana Sarajeva, danas je obilježena 25. godišnjica masakra nad građanima glavnog grada BiH. Među onima koji su 5. februara 1994. godine bili na pijaci je i Hasan Banda, koji je tada teško ranjen, a i danas se dobro sjeća tog kobnog dana.

”Puno je ranjenih bilo. Dijelovi tijela su bili po cijeloj pijaci. Na Markale sam došao da djeci kupim nekih namirnica”, kazao je Banda. Dodao je kako se među poginulima i ranjenima tog dana nalaze i njegovi rođaci i prijatelji. ”Roditelji, stari, koji su ovo zapamtili, treba da svojoj djeci i svojim unučadima pričaju i dovode ih na obilježavanje što više”, rekao je Banda.

 

Na mjestu stradanja brojne delegacije su položile cvijeće i odali počast ubijenim građanima Sarajeva od 1992-1995. godine. Delegaciju Općine Vogošća predvodili su pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Tarik Curić.