Naslovnica VIJESTI INFO OBILJEŽENA 25.GODIŠNJICA „AGRESORSKE OFANZIVE SA ŽIVIM ŠTITOM“

OBILJEŽENA 25.GODIŠNJICA „AGRESORSKE OFANZIVE SA ŽIVIM ŠTITOM“

235

I 25. godišnjica bitke za Žuč, kada je izvedena agresorska ofanziva sa živim štitom obilježena je dostojanstveno u organizaciji Udruženja RVI i logoraši Općine Vogošća. U toj ofanzivi 1992. godine poginuo je i heroj iz Ugorskog, naš „Zlatni ljiljan“ Mujo Šejto. Nakon odavanja počasti na spomen obilježju u naselju Ugorsko (kod Šabanove kuće), prema protokolom predviđenim aktivnostima, centralna manifestacija uz prigodan program upriličena je na lokalitetu Tri bukve.

Pokrovitelj obilježavanja sjećanja na agresorsku ofanzivu sa živim štitom je Općina Vogošća. Prisutnima su se obratili Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća , načelnik Edin Smajić i preživjeli učesnik živog štita Ramiz Halilović. Literarne radove o herojstvu naših branitelja u povodu sjećanja na agresorsku ofanzivu sa živim štitom pročitali su Hana Hadžihasanović (unuka rahmetli Muje Šejte), Merima Kadrić i Ajdin Tabić.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti.

Čak i nakon 25. godina poruka je jasna, da 18. septembar 1992. godine  neće biti zaboravljen jer to ne zaslužuje ni Mujo Šejto kao ni logoraši koje je agresor koristio kao živi štit u namjeri da zauzme linije branitelja.